Škola hry na kytaru

Malá A’Tuin se rozhodla, že bude přínosem pro všechny generace mladých hudebníků a naučí Vás všechny hrát na kytaru. Ona sama je totiž hudební génius, který už dokonce nehledá půl hodiny trstátkem struny, na které má hrát. Už hledá jen 5 minut.

Tak tedy začneme. Prvním krokem je sehnat kytaru. Ale není to podmínkou, můžete hrát na imaginární kytaru, pořádá se na to i soutěž. Za předpokladu, že máte kytaru, nebo minimálně víte jak kytara vypadá abyste si jí mohli správně představit, nástroj uchopíte následujícínm způsobem: Krk (to je to dlouhé co má na konci čudlíky se kterýma nesmíte kroutit, protože byste si kytaru ještě víc rozladili) máte u levé ruky a tělo (to je to velké duté, popřípadé menší placaté) u ruky pravé. Nebo to udělejte naopak ale bude se vám hůř hrát, a budete si muset moje instrukce upravovat.

Poté si vezměte trsátko, nebo obyčejný prst a koukněte kolik máte strun. Jestli 6, tak jste šťastní lidé, protože nebudete muset žádné struny nasazovat. Jestli pět tak to rovnou vzdejte, strunu se vám nepodaří nasadit. A jestli jich máte sedm, tak máte vážný problém buď s očima, nebo s matematikou, nebo jste toho moc vypili.  Nyní by jste měli mít 6 strun, držet kytaru ve správné poloze a sedět nebo stát (podle přítomnosti kytarového popruhu). Teď zavřete oči a náhodně stisknete levou rukou struny na krku. Možná, že si říkáte co je to tam za čárky. To jsou pražce a prozradím Vám tajemství, jsou tam úplně zbytečně. S mojí školou hry na kytaru je nebudete potřebovat.

Takže držíte struny. Možná Vás to bolí, ale nebojte ono to přejde. A nebo taky ne. Nyní nastává samotný úkon hudbo tvorný. Pravou rukou vznešeně přejedete po strunách, podle vašeho úmyslu buď silně nebo jemně. Tento pohyb doporučujeme natrénovat před zrcadlem, aby vypadal dostatečně efektně a abyste si nezapletli prsty do strun.

Mělo by to vydávat zvuk.  Pokud nevydává ujistěte se, že držíte kytaruv ruce a že tedy neleží na posteli.  Jestli se Vám zdá zvuk vhodný začněte přejíždět pravou rukou po strunách sem tam, pokud možno do rytmu. Ale to je jen doporučení není to nutné. A tak pořád dokola dokus Vás to baví, nebo dokud po Vás nekdo něco nehodí.

Tadá! Základy na kytaru umíte! A pokud se vám to nezdá dost dobré pro hraní, pozvěte si třeba nějákého dudáka, nebo tak něco, který s Váma bude hrát-nebude vás slyšet. V tom případě však ale musíte opravdu pilně cvičit efektní mávání pravačkou.

Malá A’Tuin

P.S.: Nikomu neříkejte že jsem Vás to naučila já. Zvláště ne těm co po Vás házejí věci.

Napsat komentář